Svatomartinská husa: Náš ověřený recept, po kterém se zapráší
Tradice pečení svatomartinské husy má hluboké kořeny, které sahají staletí do minulosti a propojují legendy, praktické venkovské zvyklosti a křesťanské svátky. Není to jen o jídle, ale o celém komplexu událostí, které se k 11. listopadu vázaly.
Husy byly v té době běžným a dostupným domácím zvířetem. Na svatého Martina se často odváděly dávky vrchnosti, a to právě v podobě vykrmených hus. Po svatém Martinu začínal adventní půst, který trval až do Vánoc. Svatomartinská hostina tak byla poslední příležitostí k pořádnému a tučnému jídlu před obdobím střídmosti. Právě na podzim byly husy po letní pastvě nejlépe vykrmené, a tedy nejchutnější a nejvhodnější k pečení.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: individuální podle velikosti husy (1 hodina na 1 kg)
Budete potřebovat tyto suroviny:
- Celá husa 1 ks
- sůl (podle potřeby)
- kmín 1 PL
Příprava svatomartinské husy:
Celou husu opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nezapomeňte odstranit (nebo odkrojit) nevzhledné kousky kůže či zbytky peří. Osolte ji zevnitř i zvenku a nakmínujte. Pokud máte čas a prostor, můžete husu nasolit již den před pečením. Maso se tak „namarinuje“ a bude křehčí.
Jestliže husu nasolíte den dopředu, doporučujeme ji vyndat z lednice alespoň 2 hodiny před pečením, aby se aklimatizovala na pokojovou teplotu. To přispívá k větší měkkosti masa. V den pečení propíchejte huse kůži na bocích vidličkou, abyste zajistili lepší výpek sádla. Ten pak oceníte při průběžném přelévání.
Pečení:
Troubu předehřejte na 180 °C. Husu v pekáčku vložte do trouby a po chvíli podlijte malým množstvím horké vody. Poté pekáček přiklopte a pečte na 160 °C. Husu pečte podle její velikosti: platí pravidlo zhruba 1 hodina na 1 kg váhy. Během pečení nezapomínejte průběžně odebírat vypečené sádlo, kterým husu pravidelně přelévejte. V polovině pečení husu otočte.
Jakmile bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbylé sádlo a zvyšte teplotu na 180 °C. Husu dopečte dozlatova. Během dopékání kontrolujte, zda se šťáva nepřipéká; pokud ano, přilévejte horkou vodu.
Husu podávejte se zelím a domácím houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
TIP od Repollo:
Čím déle pečete husu při nízké teplotě, tím šťavnatější bude a maso se bude krásně oddělovat od kosti. Pokud máte dostatek času, můžete husu péct pouze při teplotě 90–100 °C, a to po dobu 8 až 12 hodin. Aby při takto dlouhém pečení nedošlo k vysušení kůže a masa, doporučuje se husu před vložením do trouby celou potřít či ponořit do rozpuštěného sádla.
K ní bezpochyby patří Svatomartinské víno, které se považuje jako gastronomický klenot. Víno by mělo být lehké, svěží a ovocné. Vyrábí se z raných odrůd vinné révy, jako jsou u bílých vín Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát moravský, a u červených Modrý Portugal či Svatovavřinecké.
Aby se víno mohlo honosit označením „Svatomartinské“, musí projít přísným hodnocením odborné komise a být lahvováno s charakteristickou etiketou se siluetou svatého Martina na bílém koni. Věděli jste, že první lahve se podle tradice otevírají symbolicky v 11 hodin 11 minut? Tímto rituálem se po celé zemi slavnostně zahajuje vinobraní a oslava nového ročníku.