Pánve
Když si představíte kuchyň, co v ní v žádném případě nesmí chybět? Pánve, neboť ty patří mezi základní kuchyňské vybavení. Ovšem najít tu správnou může být někdy pěkným oříškem. Každý touží používat kvalitní pánve s minimem tuku, které jsou bezpečné pro potraviny, a ještě ideálně vhodné na všechny druhy sporáku včetně indukce. ...
Jak tedy vybrat tu pravou pánev a která by vám rozhodně doma neměla chybět?
- Ve všech kuchyních by měla mít své místečko univerzální pánev ve vhodné velikosti.
- Malá pánev pro menší pokrmy.
- WOK a hluboká pánev pro víceobjemová jídla.
- Pokud často kuchtíte jemnější jídla, jako třeba vajíčka, palačinky nebo zeleninu, volte nepřilnavé pánve, s nimiž můžete pokrmy připravovat i na střední či nízké teplotě, a stále naservírujete zcela hotové a chutné delikatesy.
- Pokud máte doma indukci, volte indukční pánve nebo takové, které jsou vhodné také na indukci.
Druhy pánví a pro jaký typ vaření se hodí?
- Ocelové pánve: Vyráběné z oceli, obvykle nerezové nebo uhlíkové. Svou popularitu si získaly díky své odolnosti, rovnoměrnému rozvodů tepla a schopnosti udržet vysoké teploty. Využijete je pro smažení (třeba hranolek nebo kuřecího masa), dušení (zeleniny nebo masa) i opékání či restování.
- Hliníkové pánve: Jsou lehké, mají nelepivý povrch i skvělou vodivost tepla a rychle se zahřívají, ale bohužel už teplotu příliš dobře neudržují. Hodí se pro opékání, grilování či smažení masa a vajíček, poslouží ale i pro přípravu zeleniny.
- Litinové pánve: Vyrábí se z litiny, což je slitina železa s příměsí uhlíku. Skvěle rozvádějí teplo a umějí udržovat rovnoměrnou teplotu. Jsou odolné, ale pamatujte, že mnoho z nich vyžaduje proces nazývaný „seasoning“, tedy nanášení oleje na povrch pánve a jeho postupné zapařování, které vytváří nelepivý povrch a zvyšuje odolnost pánve. Využijete je na smažení, grilování, opékání, restování i dušení. Vynechte však kyselé potraviny, jako jsou například rajčata, jemné ryby, vejce nebo lepkavé dezerty.
- Měděné pánve: Považují se za špičkové pánve, protože nejenže úžasně vypadají, ale splňují i svou funkčnost. Poslouží jako pěkná ozdoba kuchyně a hodí se pro vaření jídel, která potřebují stálé teplo a přesnou regulaci teploty. Ideální vaření ve vysoké teplotě, smažení, grilování, omáčky nebo třeba karamelizaci (vyhněte se ale kyselým přísadám, tedy například rajčatům, citronům nebo vínu).
- Titanové pánve: Vyráběné z titanu nebo s titanovým povlakem. Jsou lehké, odolné vůči teplotním šokům, poškrábání i korozi, rychle se zahřívají a dobře rozvádějí teplotu. Díky jejich nelepivému povrchu se hodí pro smažení a vaření ve vysokých teplotách a připravíte na nich maso, zeleninu, vajíčka i jiné pokrmy.
Prozkoumejte naši širokou nabídku pánví a najděte tu pravou pro vaši kuchyň ještě dnes.
Nejprodávanější
Pánve se řadí mezi základní vybavení každé kuchyně. V žádné by neměly chybět kvalitní pánve bezpečné pro potraviny vyhovující přesně těm požadavkům, které si každý žádá podle sebe. Někdo preferuje používání pánve s minimem tuku, další vyžaduje pánev vhodnou na indukci nebo třeba krásnou designovou pánev, se kterou lze i servírovat rovnou na stůl.
Vybrat si můžete z různých velikostí, tvarů, materiálů i špičkových značek, takže věříme, že u nás najdete tu pravou pánev podle svých potřeb a představ.