Jak se připravit na grilovací sezónu: s klidem, chutí a pár drobnostmi navíc

Vzduch už voní po jaře, chvílemi po létě, slunce zůstává na nebi o něco déle a někde v dálce je slyšet první praskání uhlíků. Jedno odpoledne sedíte na zahradě a říkáte si: Teď by to chtělo něco dobrého na roštu. A najednou je to tu. Zahradní stolování, skleničky s oroseným nápojem a tácy plné barevných salátů.

Ale než z lednice vytáhnete první marinovanou krkovičku, zkuste se na tuhle sezónu připravit tak, aby vám opravdu přinesla radost. Ne chaos, ne pobíhání mezi kuchyní a zahradou, ne nedostatek misek. Připravit se dá i s radostí a předstihem.

Jak se připravit na grilovací sezónu:

Grilování není jen o mase

I když si to někteří pánové myslí. Úspěšné grilování začíná už dávno předtím, než padne první steak na mřížku. Klíčové je promyslet servírování, přílohy, nápoje – a samozřejmě i místo, kde se všechno odehraje. Čím víc si to ulehčíte, tím víc času vám zůstane na to nejdůležitější: být s těmi, se kterými to máte nejraději.

Zde je pár tipů, které se nám na zahradě osvědčily:

1. Všechno má své místo – a zůstane tam!

Pokud už jste někdy hledali papírové utěrky s rukama od marinády, víte, jak důležitý je praktický držák. Stop držák na papírové utěrky u nás stojí na stole celou sezónu. Nespadne, neodfoukne ho vítr a člověk si ho během prvního večera zamiluje.

Mimochodem – víte, že papírové utěrky využijete i při grilování zeleniny? Stačí lehce osušený lilek a cuketu před marinováním lehce přitlačit mezi dvě vrstvy a máte méně vody a více chuti.

2. Mísa jako malý festival

Kdo řekl, že saláty musí být v plastové míse, co pamatuje ještě oslavu z roku 2013? Pokud vám záleží na stolování na zahradě stejně jako na chuti, zamilujete si misky Hera. Jsou ideální na bramborový salát, zelené listí s fetou i domácí dipy. A taky – přiznejme si – vypadají prostě hezky i na fotkách.

3. Pitný režim se neptá

Na zahradní grilovačce musí být něco studeného, ideálně pořád. A ne, plastová láhev vody z lednice to fakt nezachrání. Letos jsme si pořídili chladící karafuudrží nápoj svěží dlouhé hodiny, ať už je uvnitř okurková voda, víno nebo domácí sirup.

A jestli je vás víc, přidejte i džbánek Hydria. Působí skromně, ale je to takový ten tichý pomocník, co se neptá a vždycky ví, co je třeba.

4. Podnos, který nedělá cirkus

Pokud nosíte čtyři skleničky, dvě mističky a tác se sýrem, může to být buď cirkusové číslo… nebo to prostě vezmete na podnosu Atena. Ten u nás doma přežil i moment, kdy pes vběhl na terasu v plné rychlosti.

5. Všechno není potřeba mít. Ale něco prostě chcete...

Grilování není o perfektním menu nebo nejlepším grilu v ulici. Je o atmosféře. O tom, že se potkají generace, sousedé, kamarádi. O chvílích, kdy si děti tvoří špízy podle vlastní fantazie a někdo neplánovaně vytáhne kytaru.

Ale stejně jako záleží na tom, s kým sedíte u stolu, záleží i na tom, jak ten stůl vypadá. Možná jste jako my a rádi si dáváte záležet. Možná vás prostě jen těší, když misky ladí se skleničkami. A možná z toho vznikne nový rituál. Letní večery na terase. Vůně rozmarýnu. A stůl, který dává smysl.

Grilovací sezóna začíná doma

Nemusíte čekat na víkend, velkou návštěvu nebo oficiální „start grilovací sezóny“. Klidně si ji odstartujte sami – i obyčejným obědem venku. Opečený hermelín, salát v míse, sklenka limonády. Čím dřív začnete, tím déle si ji letos užijete.

A jestli hledáte inspiraci, čím doplnit svůj letní servis – u nás v Repollo máme pár tipů, které vám s tím pomůžou. Nenápadně, funkčně a s radostí.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: