Karafy na víno: Proč a kdy dekantovat?

Dekantace vína je skvělá věc, která dokáže vašemu vínu vykouzlit o dost lepší chuť a tedy dopřát i intenzivnější prožitek z popíjení. S tím vám parádně pomůže karafa ( také nazývaná jako dekantér) na víno. Někdy však člověk neví kdy a hlavně po jakém druhu tohoto pomocníka sáhnout. 

Pokud vás téma dekantace zajímá více a chtěli byste zjistit, jaké výhody poskytuje a případně který druh karafy zvolit pro určitý typ vína, čtěte dále. Dozvíte se, co přesně ten dekantér s vaším nápojem provede a kdy se hodí po něm sáhnout.

Dekantace: Co to znamená?

Nejprve si řekneme, co to ta dekantace vlastně představuje. Nehledejte na tom žádné složitosti, jedná se o sommeliérský způsob přelití vína do karafy. A jak jste se již výše dočetli, dekantér na víno značí samotnou karafu.

Jaké jsou výhody dekantování vína?

Dekantace přináší 3 hlavní výhody:

  1. Oddělení usazenin od vína. Dekantace se postará o odbourání sedlin ze dna lahve. Usazeniny nijak škodí, ale někomu zkrátka nesedí jejich chuť.
  2. Intenzivnější chuť díky provzdušnění. Dodání kyslíku umožní vínu víc „dýchat“, což zvýrazňuje jeho chuť díky změkčení taninů (tříslovin). Dekantování vína poskytuje jeho chuti a vůni, které se uzavřely při plnění do láhve, aby se rozšířily a dýchaly.
  3. Šetření vína v případě prasknutí korku. Občas se může korková zátka rozbít a rozptýlit kousky pevné hmoty, kterou ve sklenici s vínem prostě nechcete. Během Přelévání do karafy se korek shromáždí u hrdla láhve (usazeniny dělají totéž). Pokud se korek zcela rozpadne, při dekantaci použijte sítko, abyste odfiltrovali menší kousky.

Potřebuje vaše víno karafu?

Je mi jasné, že pokud stále čtete tento článek, nejspíše víno opravdu od srdce milujete, a taky byste si ho chtěli vychutnat opravdu na plné pecky se všemi jeho výhodami. Kromě vhodné skleničky se občas hodí i šikovná karafa. Jak ale poznáte, že zrovna tomuto vínu by prospěla dekantace?

Od mladého vína po ty starší kousky, červené, bílé, a dokonce i růžové barvičky, zkrátka většinu druhů vín můžete dekantovat. Ve skutečnosti téměř všechna vína těží z dekantace, a to i kdyby trvala jen několik sekund a pouze za účelem provzdušnění. 

Dekantování se šikne zejména u červených vín, neboť ty obsahují více taninů, a tudíž potřebují více dýchat. Mimo jiné to představuje také důvod, proč mají sklenice na červená vína větší objem. Přelití těchto odrůd do karafy zajistí oddělení sedlin, což je zvlášť u starších kousků takřka nezbytností.

Vína, které nejlépe vždy podrobte dekantaci

  • Shiraz (Syrah),
  • Cabernet Sauvignon,
  • Bordeaux,
  • burgundské víno.

Která vína nepotřebují dekantaci?

Jediným vínům, kterým dekantování neprospěje, jsou šumivá vína, jako šampaňské. Těm se nejvíce daří, když se vypijí krátce po nalití, neboť poté ztrácí svůj chuťový efekt. Podobně jako soda, které odstátím mizí šumivost a bublinky. 

Bílá a růžová vína jsou sporná. Někteří je dekantují, jiní zásadně ne. Musíte tedy vyzkoušet sami a nechat rozhodnout své čichové a chuťové buňky, která varianta jim více sedne.

Jak vybrat správnou karafu?

Pokud jste se tedy rozhodli pro dekantaci, asi vás také zajímá, jakou karafu zvolit. Zde je několik pragmatických úvah, které vám pomohou se zvolení správného dekantéru:

  • Plná červená vína (Malbec, Cabernet Sauvignon, Grenache, Tannat, Nebbiolo, Monastrell  atd.): Použijte karafu se širokou základnou.
  • Středně plná červená vína (Sangiovese, Merlot, Grenache, Cabernet Franc aj.): Zvolte středně velkou karafu.
  • Světlá červená vína (Pinot Noir, Beaujolais): Podávejte v malé nebo středně velké karafě, kterou předem vychlaďte.
  • Bílá a růžová vína: Dekantování není nutné, ale v případě, že byste chtěli, sáhněte po malé, úzké a vychlazené karafě.

Je důležité upozornit na to, že u některých vín bude trvat okysličení déle než u jiných. Například plná červená vína s vysokým obsahem taninu obecně potřebují více času na provzdušnění. Chcete-li tento proces urychlit, zvolte karafu se širokou základnou, aby se zvýšilo množství kyslíku.

Když přijde čas na výběr, pořiďte si karafu, která se vám líbí a také co nejlépe splní vytoužený účel. Hledejte tedy ty, co se snadno plní, nalévají a čistí. Jakkoliv se to zdá zřejmé, byli byste překvapeni, kolik na oko krásných karaf je však těžké v praxi použít.

Jak dekantovat víno?

A nakonec přichází ještě objasnění, jak provádět samotnou dekantaci vína, aby přinesla co nejlepší efekt, na kterém si náramně pochutnáte. Vyžaduje lehkou ruku a trochu trpělivosti. Zde máte tedy jednoduchý a podrobný návod, jak na to.

  1. Pokud byla vaše láhev vína uložena naležato, před dekantací ji postavte na celý den do svislé polohy. Díky tomu se sedliny usadí na dno.
  2. Otevřete svou láhev vína pomocí vývrtky.
  3. Nakloňte hrdlo láhve směrem ke karafě. Dno láhve udržujte pod úhlem 45 stupňů, aby víno nevytrysklo (a narušilo tak usazeninu).
  4. Stálým tempem nalévejte víno. Pečlivě pozorujte, jestli se k otvoru blíží sediment (může pomoci rozsvícení světla nebo svíčky).
  5. Zastavte tok, pokud uvidíte, že se k hrdlu láhve blíží nějaká sedlina. Poté nakloňte láhev zpět do vzpřímené polohy a začněte znovu.
  6. Dokončete nalévání vína a v láhvi s usazeninou ponechejte trochu nápoje.

Nic složitého, co? Dekantaci lze provést až 4 hodiny před tím, než plánujete vychutnání si svého milovaného vína. U většiny vín existuje jen nepatrné riziko, že byste dekantaci provedli v přílišném předstihu. Snažte se však víno vypít nebo zazátkovat do 18 hodin.

Každé víno vyžaduje odlišnou péči. Vždy si ujasněte, zda vám jde pouze o odstranění usazeniny, nebo také o provzdušnění vína, pokud to u něj hodí. U některých vín (bílé či růžové) si zas otestujte sami, zda vám dekantace zlepšuje degustační požitek a u šumivých kousků se jí raději obloukem vyhněte. 

bouquet-g28402e24f_640

Pokud vás téma dokonalého výběru nádobí pro vaše víno zajímá více, přečtěte si také článek s tipy na výběr správné skleničky pro konkrétní víno. 🍷