Slovník pojmů
Dezertní talíř
Tady se servíruje tečka za celým menu – cheesecake, linecké nebo pár kousků ovoce. Malý, ale důležitý jako poslední dojem po večeři.
Flétna na šampaňské
Úzká a vysoká – tahle kráska drží bublinky pěkně pohromadě. Oslava bez ní? Jen poloviční slavnost.
Froissés
Jako byste vzali plastový kelímek, zmačkali ho a proměnili v porcelánový šperk. Froissés je kolekce, která se nebojí nadsázky – slouží na kávu, čaj, zmrzlinu i dezert. Ať už servírujete crème brûlée nebo flat white, Froissés vždycky vzbudí pozornost.…
Hluboký talíř
Když to chce pořádnou porci tepla – nalévá se do něj horká polévka, guláš nebo dýňový krém. Má vyšší stěny, aby nic nepřeteklo a zůstalo přesně tam, kde má.
Hrnek na kávu
Když ráno zavoní káva, sáhnete po něm dřív než po budíku. Padne do ruky, hřeje dlaně a pojme přesně tolik, kolik potřebujete, abyste se probudili.
Karafa
Když nechcete, aby voda nebo limonáda jen tak stála na stole. Nebo nechcete pořád chodit ke kohoutku. Nalijte do karafy, přidejte led, citrus a servírujete vodu promyšleným způsobem.
Karafa na víno
Ne sklenice, ale stejně důležitá. Karafa víno provzdušní a předvede ho v nejlepší formě. Z dekantace se stává rituál – a hosté ví, že to myslíte vážně.
Mělký talíř
Základ každého menu. Na něj servírujete hlavní chod – steak, pečenou rybu nebo těstoviny s omáčkou. Je to ten talíř, co první přijde na stůl, když to myslíte s hostinou vážně.
Podnos
Tác, který unese všechno. Snídani do postele, čaj pro návštěvu, nebo ochutnávky na baru. Přenáší s jistotou i stylově.
Servírovací miska
Taková, co se postaví doprostřed stolu a nabídne – salát, těstoviny, brambory nebo zeleninu z trouby. Není pro jednotlivce. Je pro sdílení.
Sklenice na bílé víno
Štíhlejší, aby si bílé víno udrželo svou svěžest. Nedává prostor k lenošení – servíruje víno mladé, voňavé a přímočaré. Přesně tak, jak ho vinař zamýšlel.
Sklenice na červené víno
Široká jako náruč, ve které se červené víno nadechne, rozvine a ukáže všechny tóny – od třešně po tabák. Je jako hluboký talíř pro víno – dá mu prostor, který potřebuje.
Sklenice na gin
Otevřená a zaoblená, aby vynikly bylinky, citrus a bublinky. Tohle není jen pití – to je inscenace s ledem a tonikem v hlavní roli.
Sklenice na koktejly
Někdy vysoká jako Manhattan, jindy kulatá jako Negroni. Sklenice, která říká: „teď se už nevaří – teď se míchá“.
Sklenice na limonádu
Větší objem, aby se vešly kostky ledu, plátky citronu a snítka máty. Tahle sklenice není jen o dodržování pitného režimu. Sklenice na limonádu může uvolnit vaši kreativitu při namíchání limonády pro vaše chuťové buňky.
Sklenice na víno
Na víno se nejde s čímkoli. Tahle sklenice umí rozvlnit aroma, nechat víno dýchat a podtrhnout to, co vinař zasadil. Červené nebo bílé? Každé chce své.
Sklenice na vodu
Na vodu? Ano. Ale i na domácí limonádu s citronem a snítkou máty, ledový čaj nebo jen obyčejnou vodu, která se v ní tváří neobyčejně. Stojí připravená ke každému přípitku i doušku.
SON.hyx®
SON.hyx® je speciální křišťálové sklo vyvinuté firmou Luigi Bormioli zachovávající veškeré přednosti nápoje, vlastní technologie sklárny Luigi Bormioli. Tento materiál se vyznačuje vysokou čirostí, odolností proti poškrábání a dlouhotrvajícím leskem.
Šálek na espresso
Malý, pevný, přesný. Nedovolí vám přešvihnout dávku. Espresso v něm drží cremu a svou sílu jako mistr barista. Na rychlý doušek se správnou dávkou kofeinu.
Termohrnek
V kanceláři nebo na cestě – když káva zůstane horká a čaj nevychladne, víte, že máte spolehlivého společníka. Termohrnek drží teplotu a šetří nervy.
To Go Click
To Go Click je jako termoska od šéfkuchaře – drží teplotu, ať už servírujete horkou kávu nebo ledový čaj. Dvoustěnná konstrukce a vakuum fungují jako precizně načasovaná mise: co nalijete, to zůstane. Je to sada na cesty – do ruky, do batohu, na…
Zavařovací sklenice
Tady to začíná bublat – marmelády, rajčatová passata nebo kimchi. Zavřete, otočte dnem vzhůru a uložte na zimu. Funguje to přesně jako babiččina spíž.